Hayatın her alanına dokunmayı başaran yeni nesil teknolojiler olan yapay zeka ve robotik, hayatımızın büyük bir kısmını geçirdiğimiz eğitim alanını da değiştirmeyi ihmal etmiyor.
Yeni bir eğitim-öğretim yılına başlarken, yeni ve gelişmiş bir öğrenme biçimi olarak eğitimin geleceğinde hem robotların hem de yapay zekanın önemli bir role sahip olduğunun altını çizmek gerekiyor.
Çünkü günümüzün hızla değişen teknolojik ortamında öğrencilere sadece temel bilgilerin aktarılması artık yeterli olmamaktadır. Bu noktada robotik ve yapay zeka teknolojisinin eğitimdeki önemi öne çıkıyor.
Robotik teknolojisi, öğrencilere karmaşık problemleri çözme yeteneği sağlamada değerli bir araçtır. Öyle ki öğrencilerin soyut teorileri somut uygulamalara dönüştürmelerine yardımcı olur. Bu, öğrencilerin öğrendiklerini gerçek dünyadaki zorluklara nasıl uygulayacaklarını anlamalarını sağlar.
Öğrencilere yaratıcılıklarını ve yenilikçilik becerilerini geliştirme fırsatı sunar.
Kendi robotlarını tasarlama ve programlama süreci, öğrencileri hayal güçlerini ve problem çözme yeteneklerini sonuna kadar geliştirmeye teşvik eder. Bu sayede öğrenciler daha yaratıcı düşünmeye başlar ve bu becerilerini hayatın farklı yönlerine uygulayabilirler.
Robotlar STEM (Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik) alanında popüler hale gelirken aynı zamanda dil öğrenimi gibi insani disiplinlerin öğretiminde de sıklıkla tercih edilmektedir.
Eğitimde STEM alanlarında yaratıcılığın değeri artarken robotik de bu becerilerin geliştirilmesinde en güçlü araçlardan biri.
Öğrenciler elektronik devreler, kodlama, mekanik tasarım ve matematik gibi temel STEM konularında pratik deneyim kazanabilirler. Bu onlara geleceğin iş dünyasında rekabet edebilmeleri için kritik bir avantaj sağlıyor.
Ayrıca robotik teknolojisinin eğitimde kullanılması öğrencilere hata yapma ve öğrenmeye devam etme olanağı da sağlamaktadır. Robotik projeleri sırasında yapılan hatalar öğrencileri deneme yanılma yoluyla öğrenmeye teşvik eder. Hatalardan ders almak, öğrencilerin problem çözmede farklı yaklaşımlar deneme fırsatına sahip olmalarına yardımcı olur.
Eğitsel robotik, öğrencilere küçük yaşlardan itibaren etkileşimli “Robotik ve Programlama” eğitimi vermeyi amaçlamaktadır.
Karel Capek’in 1921’de “zor iş” anlamına gelen “robota” sözcüğünden türetilen robot sözcüğünü icat etmesinden neredeyse yüz yıl sonra, robot bilimi çocukların gelişiminin ve öğrenme sürecinin bir parçası haline geldi.
Öğrencilerimizi geleceğin iş gücüne hazırlamanın öneminin hepimiz farkında olduğumuza eminim. Ancak bunu ne kadar bilinçli yönetebileceğimiz büyük bir soru işaretidir. Çünkü eğitim sistemimiz hâlâ büyük resmi göremiyor ve anlayamıyor.
Özellikle yakın geçmişte teknoloji çok ilerlemiş, klasik prosedürler yetersiz hale gelmiştir. Okullar yalnızca mesleki yeterlilik sağlamaya odaklanmaya devam ettiği sürece öğrenciler beklenmedik sorunları çözme becerilerini geliştirmede geride kalacaklardır.
Ancak okullar çocukların birçok alanda iyi olmalarının koşullarını sağlarken aynı zamanda onlara o alanla ilgili fikir geliştirmeyi de öğretmelidir.
“Gelecek yapay zeka ve robot biliminde”
Öğrencilerin geleceğe daha iyi hazırlanmalarına yardımcı olan en güçlü araçlar olan yapay zeka ve robot teknolojisi artık eğitimde büyük bir değere sahip.
Öğrencilere temel bilgileri aktarmanın ötesinde problem çözme, yaratıcılık, STEM becerileri, grup çalışması ve hata yapma konularında zengin deneyimler sunar. Bu nedenle eğitimde robotiğin daha fazla kullanılması, öğrencileri geleceğin güçlü problemlerini çözmeye hazırlamak için kritik bir adımdır.
Robotik ve yapay zekanın gelecekte daha da önem kazanacağı düşünüldüğünde geleceğin liderlerini yetiştirmede kritik rol oynayan bu teknolojilerin eğitimdeki yeri giderek değerlenecek.
Ancak bu teknolojilerin başarılı bir şekilde uygulanabilmesi için eğitimcilerin iyi bir eğitim alması ve bu teknolojileri etkili bir şekilde kullanma becerisini kazanması da önemlidir.
Yapay zeka ve robot teknolojisinin, eğitim dünyasını daha uygun bir yer haline getirmek için kullanıldığında daha fazla öğrenciye ilham vermeyi başaracağını biliyorum.
X
instagram
Facebook
LinkedIn
Youtube
Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamen yazarlarının orijinal niyetleridir ve Onedio’nun yayın politikalarını yansıtmayabilir. ©Onedio
beylikova-ajans.com.tr